Skip to main content

A rézkarcról röviden

A rézkarc tradícionális sokszorosító grafikai eljárás, az 1500-as évektől használják a technikát a művészek.

A rézkarc készítés két fő fázisa röviden:

  • Rézlemezre maratással készül a grafika (ez a nyomóforma)

  • A kész, megfestékezett lemezről papírra készülnek a nyomatok (több darab, ezért sokszorosító grafikai eljárás).

 

 

A lemez maratás után, véglegeshez közeli állapotban. A fehér foltok kitakarások, hogy csak a felrajzolt vonalakban történjen maratás.

Az elkészült lemez a kimaratott grafikával

A kész nyomat papíron. (Tükörképe a lemezen lévő rajzolatnak)

A rézkarc készítése részletesebben:

     1. A lemez (nyomóforma) elkészítése

A felpolírozott, zsírtalanított lemezre speciális viaszos alapozóanyag kerül. Acéltűvel készül az így előkészített lemezre a grafika (az alapozóréteget karcoljuk le, a lemez a felrajzolt vonalakon szabaddá válik a maratófolyadék számára - a vonalak bemaródnak. Különböző maratási időkkel eltérő mélységűek lesznek a maratott vonalak, ez a nyomaton erőteljesebb - vagy éppen lehelletfinom rajzolatot ad. Jellemzően sárgaréz lemezre készítem a nyomóformát.

 

     2. A nyomat készítése

Az elkészült lemezről nyomatok készülnek. Minden nyomathoz meg kell festékezni a lemezt, és rézkarcprésen, enyhén nedves papírra történik a nyomtatás. Minden egyes nyomathoz festékezni kell a lemezt, így lehetséges, hogy különböző színű nyomatok is készülhetnek ugyanarról a lemezről. 

Az elkészült nyomatokat üveglapra ragasztom (a nyomat széleinél), hogy nem maradjon hullámos a nyomat a száradáskor.Az elkészült nyomatokat sorszámozom, szignózom (a sorszámozás által a nyomatok egyedi grafikának számítanak). A sorszám két számból áll: az első szám azt jelzi, hogy hányadik példány az adott nyomat, a második szám azt, hogy hány nyomat készül összesen az adott lemezről (pl.: 17/100).

 

A nyomatokat Fabriano (olasz) 280 grammsúlyú famentes rézkarcpapírra készítem.


 

Paszpartu, keret

A keretezett nyomatok körül - a kereten belül - színes kartonba vágott ablak látható, ez a paszpartu (2-4 mm vastag karton).

Szerepe az, hogy a nyomat ne érintkezzen az üveggel, valamint kiemeli a grafikát azáltal, hogy a paszpartu színe harmonizál a nyomat és a keret színével.